I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

nedelja, 8. november 2015

Jesenska martinova pojedina z gosko

Glede na to, da se bliža martinovo, vam danes predstavljam recept za gosje prsi, ker martinovo pač ne bi bilo martinovo brez račke ali goske na mizi. :D Uporabila sem jesenske sestavine, ki so tudi jesenskih barv. Krožnik je meni "top", saj vsebuje mehke gosje prsi s hrustljavo skorjico, kremast pire iz buče, korenja in krompirja s pridihom ingverja ter omako iz crunchy lešnikov s pomarančno lupinico. Upam, da boste uživali. :)

Potrebujemo: (za 2 osebi)

  • 2x gosje prsi
  • 2 pesti lešnikov
  • 1/2 čebule
  • malo pomarančne lupinice
  • malo masla
  • muškatni orešček
  • 1 hokaido bučo (ali kakšno drugo)
  • še malo masla in toplega mleka za pire
  • 2 stroka česna
  • 1 krompir
  • 1 korenček
  • malo naribanega ingverja
  • sol, poper
Postopek:

1. Začnemo z bučo. Bučo narežemo na polovico, z žlico izdolbemo semena, ter jo narežemo na precej velike kose (glej sliko). Postavimo na pekač, dodamo 2 neolupljena stroka česna in pečemo 30-45 minut, odvisno od debeline kosov, na 175°C. 

2. Medtem olupimo krompir in korenje ter ju narežemo na kose in skuhamo v osoljeni vodi do mehkega. Ko je buča pečena in mehka, jo z nožem ali z roko olupimo ter zmiksamo v multipraktiku, da nastane pasta. Dodamo nariban ingver, iz pečenega stroka česna izstisnemo zdaj mehko sredico, nato pa  vse še enkrat premešamo in dodamo še skuhano korenje in krompir. Vse skupaj pretlačimo, da nastane pire, po želji dodamo še malce muškatnega oreščka. Na koncu dodamo še malo masla in toplega mleka ter premešamo. Po okusu dosolimo. Jaz osebno krompirja nikoli ne dam v multipraktik, saj dobi strukturo lepila. Zato ga raje vedno pretlačim na roke, korenje in bučo pa v multipraktiku. Tako, pire je narejen.

3. Za omako nasekljamo lešnike in jih damo ob buči v pečico za približno 5 minut, da zadišijo. Na ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo nasekljano čebulo do mehkega. Dodamo lešnike, pomarančno lupinico, muškatni orešček, sol in poper ter še malo pražimo. Čez 1 minuto dodamo čisto malo vode, da nastane omaka. Še malo pokuhamo in omaka je narejena. 

4. Gosje prsi operemo in jih posušimo s papirnato brisačko. Kožo narežemo na kvadratke (glej sliko), da bo, ko bomo jo pekli, postala hrustljava. Začinimo s soljo in poprom ter pripravimo ponev. Na ponev ne damo olja, saj so gosje prsi izredno mastne same po sebi in spuščajo to mast na ponev. Zato damo gosje prsi s kožo navzdol obrnjene na še hladno ponev in nato prižgemo štedilnik. Pečemo na koži nekaj minut, da se koža zlatorjavo zapeče in spusti maščobo. Ko je koža hrustljava, obrnemo prsi še na drugo stran in jih še malo popečemo (cca. 1 minuto). Nekaj masti, ki jo je goska pustila ohranimo, malce pa jo prelijemo v lešnikovo omako. Gosje prsi postavimo v pekač s kožo navzgor in pečemo v pečici na 200°C še približno 5-10 minut, odvisno od velikosti in od tega, koliko pečeno meso želimo. Ko so pečene, jih pustimo počivati vsaj pol toliko časa, kot so se pekle.

5. Na krožnik postavimo omako iz lešnikov, nanjo položimo gosje prsi in jih še malce prelijemo z omako. Zraven postavimo še pire in po želji še brusnice. Naj se martinova pojedina prične! :)


Bučo in česen spečemo, krompir in korenje pa skuhamo in naredimo pire


lešnike nasekljamo


in jih na hitro spečemo v pečici


Popražimo čebulo, dodamo lešnike, začinimo, malo zalijemo...


gosje prsi najprej popečemo na koži, nato še malo na drugi strani


in jih damo v pečico.


dober tek! :)