I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

nedelja, 7. december 2014

Rožica z ricotto in špinačo

Tale recept je izvrsten kot predjed ali pa glavna jed ob solati. Lahko jo naredimo tudi kot prigrizek za na kakšno zabavo ali kaj podobnega. Čeprav se zdi, da je kompliciran recept, temu ni tako. Sama sem bila presenečena, kako lahko jo je narediti. In prav zdaj, ko Ljubljana ni ravno obsijana s soncem, nam lahko tale sonček/rožica polepša mrzle dni. :) Jaz sem jo naredila v vegi varianti, ampak po želji lahko notri dodate špeh ali pa pršut, bi zelo pasalo zraven. :)

Potrebujemo:


če ni zunaj sončka, si ga pa doma naredimo :)
Za testo:

  • 500g moke
  • 90 ml olivnega olja
  • 200 ml suhega belega vina
  • 2 žlički soli
Za nadev:
  • 350g ricotte
  • 350g kuhane špinače (lahko zamrznjene)
  • 1 jajce
  • 100g naribanega Gauda sira
  • 1 žlico drobtinic
  • sol, poper
  • še 1 jajce za premaz (razžvrkljano)
  • pest pinjolov za čez

Postopek:

1. Pečico segrejemo na 180°C. Za testo najprej premešamo moko in sol, nato dodajamo olje, navsezadnje pa še vino. Z rokami mesimo testo, dokler se ne naredi homogena zmes. Testo razdelimo na 2 enaka dela (na 2 krogli) in ga pokrijemo ter pustimo na strani, dokler ne naredimo nadeva. 

2. Špinačo skuhamo/odmrznemo, če smo kupili zamrznjeno. Nato jo zmešamo z ricotto. Dodamo jajce, sol, poper, sir in premešamo v enostno maso. (Na tej točki lahko dodamo še kakšen špeh/pršut.)

3. Vsako polovico testa razvaljamo v krog, premera približno 30 cm tako, da dobimo 2 kroga. Na velik pekač damo peki papir, nato pa položimo nanj eden izmed krogov. Posipamo ga z drobtinicami in damo na sredino malo nadeva, pri tem si pomagamo z majhno posodico (glej slike). 

4. Ob robu kroga (ne čisto ob robu) pričnemo dajati še preostali nadev, v obliki krožnice. To delamo toliko časa, dokler se krožnica ne zapre. Takrat robove premažemo z razžvrkljanim jajcem (a ne s celim, saj ga bomo še potrebovali).

5. Vse skupaj prekrijemo z drugim delom testa, sredino pa pritisnemo s posodico, katero smo uporabili prej. Odrežemo odvečno testo ob robovih in oba kroga "zapremo" po robovih z vilicami. 

6. Umaknemo posodico iz sredine in zunanji del narežemo na 3 cm široke dele (glej sliko, težko je razložiti :D). 

7. Srednji del premažemo s preostalim jajcem, posipamo s pinjoli, lahko še malo posolimo in damo v pečico za približno pol ure, oziroma dokler se zlatorjavo ne zapeče. 

8. Najboljše je še toplo! :)


naredimo testo in ga razdelimo na 2 dela

naredimo še nadev...

in ga damo na sredino ter okoli

odstranimo posodico in robove premažemo z jajcem

čez položimo drugi del testa in damo nazaj posodico ter zalepimo robove

razrežemo testo na 3 cm široke dele

sredino premažemo z rumenjakom in čez potresemo pinjole. Damo v pečico za pol ure....


in dober tek! :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar