I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

nedelja, 15. marec 2015

Čokoladna tortica z matcha zelenim čajem

Nekaj dni nazaj sem odkrila matcha čaj. To je posebna vrsta zelenega japonskega čaja. Posebnost tega čaja je, da so zeleni lističi zmleti v zelen prah, Japonci pa ga pijejo samo ob posebnih priložnostih. Ker obdelava zahteva ogromno časa in truda, je posledično čaj tudi dražji. A se splača, verjemite! Tale tortica me je navdušila, tako s svojim izgledom kot tudi s svojim specifičnim okusom. Sedaj pa veselo na delo. :)

Potrebujemo:
(za tortico premera 15 cm)

Za testo:
  • 1 1/3 skodelice vode z mehurčki
  • 2/3 skodelice temnega kakava v prahu
  • 1/4 skodelice masla (+nekaj za pekač)
  • 1 skodelico belega sladkorja
  • 1/4 skodelice rjavega sladkorja
  • 1 1/3 skodelice moke (+nekaj za pekač)
  • 1 žličko sode 
  • ščepec soli
  • 2 majhni jajci
Za kremo:
  • 170g masla
  • 2 skodelici sladkorja v prahu
  • 1 žlico matcha čaja
  • 1 žličko mleka
  • +nasekljane pistacije za dekoracijo

Postopek:


1. Pečico segrejemo na 170°C. Vzamemo dva majhna pekača za torto, s premerom 15 cm in ju namažemo z maslom in potresemo z moko. Če nimamo dveh pekačev, lahko 2x zapored spečemo biskvit.

2. Na ponvi/v manjši posodi segrejemo vodo z mehurčki, kakav  prahu in maslo ter segrevamo, dokler se maslo ne raztopi. Dodamo oba sladkorja in mešamo, dokler se ne raztopita. Odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi.

3. V veliki posodi zmešamo moko, sodo in sol. V drugi, manjši posodi pa zžvkrljamo jajca in jih nato zmešamo s "kakavasto" tekočino, ki mora biti ohlajena. Počasi dodajamo še moko in vse skupaj premešamo, a ne preveč, saj mora biti testo rahlo.

4. Testo razdelimo na pol in ga zlijemo v oba pekača. Pečemo 30 minut, nato ohladimo. Če je testo nepravilne oblike, ga lahko malo odrežemo, da dobimo 2 ravna "layerja".

5. Za kremo kremasto stepemo maslo. V posodi zmešamo sladkor v prahu in matcha čaj in to zmes počasi dodajamo stepenemu maslu, dokler ne nastane homogena zmes. Na koncu dodamo še malo mleka, a ne preveč, le toliko, da zmes postane bolj kremasta.

6. Spodnji sloj biskvita damo na delavno površino in ga po vrhu premažemo s kremo. Nato nanj položimo drugi sloj in ju oba skupaj premažemo od zunaj s preostalo kremo. Po vrhu potresemo s pistacijami in dober tek! :)


zmešamo vodo, kakav in maslo, segrevamo, dodamo še sladkorja


zmešamo moko, sol in sodo


zžvrkljamo jajca


jajcem dodamo kakav


vse skupaj zmešamo z moko


pečemo 30 minut




za kremo stepemo maslo


zmešamo sladkor in matcha čaj


dodamo maslu


prvi sloj premažemo po vrhu, nanj damo še drugi sloj...


in ju oba skupaj prekrijemo s kremo ter posujemo s pistacijami.


dober tek! :)



Ni komentarjev:

Objavite komentar