Nekaj dni nazaj sem odkrila matcha čaj. To je posebna vrsta zelenega japonskega čaja. Posebnost tega čaja je, da so zeleni lističi zmleti v zelen prah, Japonci pa ga pijejo samo ob posebnih priložnostih. Ker obdelava zahteva ogromno časa in truda, je posledično čaj tudi dražji. A se splača, verjemite! Tale tortica me je navdušila, tako s svojim izgledom kot tudi s svojim specifičnim okusom. Sedaj pa veselo na delo. :)
Potrebujemo:
(za tortico premera 15 cm)
Za testo:
- 1 1/3 skodelice vode z mehurčki
- 2/3 skodelice temnega kakava v prahu
- 1/4 skodelice masla (+nekaj za pekač)
- 1 skodelico belega sladkorja
- 1/4 skodelice rjavega sladkorja
- 1 1/3 skodelice moke (+nekaj za pekač)
- 1 žličko sode
- ščepec soli
- 2 majhni jajci
Za kremo:
- 170g masla
- 2 skodelici sladkorja v prahu
- 1 žlico matcha čaja
- 1 žličko mleka
- +nasekljane pistacije za dekoracijo
Postopek:
1. Pečico segrejemo na 170°C. Vzamemo dva majhna pekača za torto, s premerom 15 cm in ju namažemo z maslom in potresemo z moko. Če nimamo dveh pekačev, lahko 2x zapored spečemo biskvit.
2. Na ponvi/v manjši posodi segrejemo vodo z mehurčki, kakav prahu in maslo ter segrevamo, dokler se maslo ne raztopi. Dodamo oba sladkorja in mešamo, dokler se ne raztopita. Odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi.
3. V veliki posodi zmešamo moko, sodo in sol. V drugi, manjši posodi pa zžvkrljamo jajca in jih nato zmešamo s "kakavasto" tekočino, ki mora biti ohlajena. Počasi dodajamo še moko in vse skupaj premešamo, a ne preveč, saj mora biti testo rahlo.
4. Testo razdelimo na pol in ga zlijemo v oba pekača. Pečemo 30 minut, nato ohladimo. Če je testo nepravilne oblike, ga lahko malo odrežemo, da dobimo 2 ravna "layerja".
5. Za kremo kremasto stepemo maslo. V posodi zmešamo sladkor v prahu in matcha čaj in to zmes počasi dodajamo stepenemu maslu, dokler ne nastane homogena zmes. Na koncu dodamo še malo mleka, a ne preveč, le toliko, da zmes postane bolj kremasta.
6. Spodnji sloj biskvita damo na delavno površino in ga po vrhu premažemo s kremo. Nato nanj položimo drugi sloj in ju oba skupaj premažemo od zunaj s preostalo kremo. Po vrhu potresemo s pistacijami in dober tek! :)
|
zmešamo vodo, kakav in maslo, segrevamo, dodamo še sladkorja |
|
zmešamo moko, sol in sodo |
|
zžvrkljamo jajca |
|
jajcem dodamo kakav |
|
vse skupaj zmešamo z moko |
|
pečemo 30 minut |
|
za kremo stepemo maslo |
|
zmešamo sladkor in matcha čaj |
|
dodamo maslu |
|
prvi sloj premažemo po vrhu, nanj damo še drugi sloj... |
|
in ju oba skupaj prekrijemo s kremo ter posujemo s pistacijami. |
|
dober tek! :) |
Ni komentarjev:
Objavite komentar