I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

sreda, 29. april 2015

Porova pita

Tale pita je bo-žan-ska! Res, morate probat! Pa še ni zahtevna za pripravo. Dobro deluje kot priloga ali pa kot glavna jed ob solati, lahko pa tudi kot prigrizek. Lahko jo jemo vročo ali mrzlo, osebno preferiram vročo. 

Potrebujemo: (za pito, premera cca 20 cm)

Za testo:

  • 200g moke
  • 80g masla
  • nekaj žlic sladke smetane
  • sol
Za nadev:
  • 4 pore
  • olivno olje
  • 1 dcl vode
  • 150g sira, ki se dobro topi (Gauda)
  • 1,5 dcl sladke smetane
  • 3 žlice kisle smetane
  • 2 jajci
  • sol, poper in začimbe po želji


Postopek:

1. Maslo pregnetemo, dodamo moko in sol, še enkrat pregnetemo in dodamo sladko smetano po občutku, da nastane homogena zmes. Zgnetemo v kroglo in damo v hladilnik za 15 minut.

2. Pečico segrejemo na 180°C. Pekač obložimo s testom, ga prepikamo z vilicami in pečemo 15 minut. 

3. Por očistimo in narežemo na kolobarčke. Na ponev damo olivno olje in prepražimo por. Vmes solimo in popramo ter zalivamo z vodo, da se por omehča. (cca 10 minut) Pustimo, da se malo ohladi.

4. Sir naribamo. V skledi zmešamo sladko in kislo smetano ter jajci. Dodamo še sir, sol, poper in začimbe (jaz sem uporabila indijske začimbe za piščanca, ker noro pašejo  noter).  

5. Testo damo iz pečice, po njem razporedimo por in čez prelijemo maso, katero smo naredili.

6. Pečemo še 20 minut in postrežemo. Dober tek! :)

testo zgnetemo  kepo in ga damo v hladilnik

pekač obložimo s testom


nasekljamo por

popražimo por

naribamo sir


zmešamo smetani, jajci, začimbe, dodamo še sir

testo obložimo s porom


in prelijemo s prelivom ter spečemo


dober tek!


Ni komentarjev:

Objavite komentar