I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

ponedeljek, 18. maj 2015

Telečji zrezki v naravni omaki z gratiniranimi belimi šparglji

Telečji zrezki so, če imamo dobro meso, neverjetno sočni in super funkcionirajo v svoji naravni omaki. In glede na to, da so šparglji preliti z bešamelom in sirom, sploh ne potrebujemo nobene druge priloge. Priprava tega kosila je dokaj hitra in okus je nebeški. Upam, da vam bo všeč! :)

Potrebujemo: (za 2 osebi)

Za zrezke:

  • 0,5 kg telečjih kotletov, katere razkoščičimo
  • sol, poper
  • majhen krožnik moke
  • voda za zalivanje
  • nekaj kockic masla
Za šparglje:
  • približno 15 špargljev
  • jušna osnova
  • nekaj masla za pekač
  • pest naribanega Gauda sira
  • sol, poper, muškatni orešček
  • 3 žlice masla, 5 žlic moke in mleko za bešamel
Postopek:

1. Šparglje očistimo in olupimo. Pripravimo jušno osnovo. Ko zavre, damo noter šparglje in jih kuhamo približno 8 minut. Po osmih minutah jih odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo, da se nehajo kuhati, spet precedimo in položimo na z maslom premazan pekač. Jušne osnove NE zavržemo, saj jo bomo še potrebovali za zrezke. Bešamel pripravimo tako, da na maslu popražimo moko ter počasi dodajamo mleko, ki pa ne sme biti ledeno. Neprestano mešamo, dokler se ne naredi homogena zmes, ki je gosta, a ne preveč. Če se nam naredijo grudice, bešamel precedimo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom in prelijemo čez šparglje. Čez posujemo še sir in damo v pečico na 220°C za približno 10-15 minut, oziroma dokler se bešamel še malce ne strdi in vse skupaj postane zlato zapečeno. 

2. Medtem, ko se šparglji pečejo, pripravimo zrezke. Ko smo oblikovali zrezke, jih potolčemo s kladivom za meso. Posolimo in popopramo. Na en krožnik damo malo moke in vsak zrezek prekrijemo z moko iz ene strani. Na ponvi razpustimo maslo in damo nanjo zrezke tako, da je pomokana stran spodaj. Čez nekaj časa obrnemo in pečemo, dokler niso zrezki pečeni. Vmes po potrebi zalivamo z majhnimi količinami vode, da se naredi naravna omaka. Glede na to, da nam je od špargljev ostala jušna osnova, lahko zalivamo z njo za še bolj bogat okus. Na koncu dodamo še malo masla in zrezki so gotovi.

3. Šparglje vzamemo iz pečice in jih postrežemo skupaj z zrezki. Dober tek! :)


očistimo šparglje in jih skuhamo


odcedimo in polijemo z mrzlo vodo, da se prenehajo kuhati


položimo na z maslom premazan pekač


in jih prelijemo z bešamelom in potresemo s sirom ter damo v pečico


Zrezke potolčemo in začinimo ter iz ene strani pomokamo


Na maslu jih popražimo, najprej iz strani, kjer je moka, nato pa nadaljujemo s pečenjem in jih zalivamo z jušno osnovo


Postrežemo oboje skupaj in imamo kosilo! :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar