I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

ponedeljek, 19. oktober 2015

Kuhaona in sushi v Zagrebu

Za rojstni dan sem od staršev prejela dva bona za kuharske delavnice v Zagrebu. Kot nekateri že veste, je Zagreb moje rojstno mesto, zato se vsakič veselim vračanja v to mesto. Kuhaona je firma, ki organizira kuharske delavnice. Vsak torek in četrtek se odvija delavnica z drugačno tematiko oziroma z drugačno hrano. Od indijske, kitajske, tajske, japonske, pa vse do hrvaških tradicionalnih dobrot in še veliko več...Delavnice se nahajajo v samem središču Zagreba, le nekaj minut stran od glavnega trga bana Jelačića. Midva sva obiskala delavnico sushija, kjer nas je Vid Nikolić naučil ogromno. On že več kot 20 let dela kot šef kuhinje v restavracijah v Zagrebu in Rijeki, aktiven pa je tudi po svetu. Naučili smo se, kako pripraviti miso juho, nagiri sushi, hosomaki in urumaki. Dobili smo tudi ogromno koristnih nasvetov, ogromno novih veščin in se neverjetno zabavali. Ta delavnica naju je tako navdušila, da bova sigurno v prihodnosti še velikokrat obiskala Kuhaono.  


Za miso juho (za 1 liter) potrebujemo:

  • 100 g miso paste
  • 30 ml mirina
  • 10 g dashi koncentrata
  • 0,9 l vode
  • tofu, narezan na kockice
  • mlado čebulo, nasekljano
  • wakame alge
  • nekaj soya sosa
V loncu segrejemo vodo z dashijem, soya sosom in mirinom, da zavre, nato pa umaknemo z ognja in dodamo miso pasto. Če kasneje segrevamo, ne sme še enkrat zavreti, saj se potem miso pasta uniči. Postrežemo tako, da damo na dno posodice mlado čebulo, tofu in wakame alge, nato pa vse to prelijemo z juho. :)


Riž sa sushi je potrebno vedno približno 3-4x oprati v hladni vodi, da odstranimo škrob, nato pa ga skuhamo v skladu z navodili. Vmes ga nikoli ne mešamo. Ko je riž skuhan, ga ohladimo in prelijemo s kisom za sushi. Kis pripravimo tako, da zmešamo: (to je za 5 kg riža)

  • 1 liter riževega kisa
  • 700 g sladkorja
  • 150 ml mirina 
  • 65 g soli
Premešamo vse sestavine, mešamo, dokler se sladkor in sol ne stopita in segrejemo na 80°C. Nato pa to prelijemo čez riž, zmešamo in to je to. 

Nigiri sushi je najbolj preprost za izdelavo. Iz riža naredimo elipsaste kepice, nato pa jih obložimo z na tanko narezanim lososom, tuno ali pa z ebi kozicami. 



Hosomaki pripravimo tako, da v algo zavijemo riž, losos ali tuno, narezana na trakce, po želji še avokado in na palčke narezane kumare. 


Urumaki pa smo delali na dva načina, in sicer Californio in Philadelphio. Pri urumakiju gre za to, da je alga noter, riž pa je zunaj. Californio pripravimo tako, da zmešamo majonezo, wasabi pasto, malo soya sosa in sezamovo olje. Nato pa to namažemo na riž in dodamo tuno ali lososa, avokado in ostale stvari po želji. Posujemo s sezamom. Philadelphio pa pripravimo enako, le da namesto mase iz majoneze prpravimo maso iz philadelphia sira ter mu dodamo sok iz pol limone. Ostalo je enako, noter dodamo sestavine po želji. 

Vse skupaj postrežemo s soya sosom in wasabijem. :)

Torej, če ste navdušenci nad kuhanjem, vam Kuhaono močno priporočam, saj je neverjetna. Na njihovi spletni strani si lahko ogledate spored delavnic za določen mesec: www.kuhaona.com. Sedaj pa še nekaj utrinkov iz delavnice, nakatere fotke so moje, nakatere pa so bile objavljene na Facebooku Kuhaone.


Na koncu smo seveda vse degustirali in si vzeli še ogromno sushija za domov.

Vid nas je naučil, kako na pravilen način filirati lososa in tuno, kako odstraniti kosti in kako se ga najbolj pravilno reže.

Tom :)

<3


Vzdušje je bilo sproščeno in domače.

Vsi smo zainteresirano poslušali vse, kar nam je imel Vid za povedat.

mise en place

filiranje lososa

:)

sushija smo naredili še veliko več :D

za konec pa je Vid pripravil še tole umetnino. :)




petek, 9. oktober 2015

Doma narejeni ravioli iz rožmarinovega testa

Že od nekdaj sem si želela sama narediti vrhunske raviole, a je vedno šlo nekaj narobe. Prvič sem naredila predebelo testo, drugič so se mi v vodi odprli, no danes pa mi je uspelo. Testo je super tanko, saj sem za rojstni dan dobila mašino za testenine, iztisnila sem zrak iz njih, tako da se niso odprli, v glavnem vse je šlo kot po planu. Pa še lepe oblike so. :) Nadev je zelo okusen in zanimiv, saj je narejen iz pinjolov, rikote in koromača. 

Potrebujemo: (za 2 osebi)

Za testo:

  • 230 g moke 
  • 5 rumenjakov
  • 50 ml mleka
  • ščep soli
  • malo olivnega olja
  • na drobno narezan rožmarin
Za nadev:
  • 1/4 koromača
  • 2 pesti pinjolov, maslo in strok česna
  • 250 g rikote
  • sol, poper
  • malo bazilike
Postopek:

1. Testo naredimo tako, da v posodo damo moko. Na sredini naredimo luknjo in vanjo damo rumenjake in mleko. Iz sredine počasi gnetemo testo, dokler ne nastane enotno. Posolimo in dodamo malce olivnega olja ter rožmarina in gnetemo še nekaj časa, da bo testo "smooth". Če je preveč lepljivo, dodamo še malo moke. Testo oblikujemo v kepo, ga zavijemo v prozorno folijo in damo v hladilnik za vsaj pol ure.

2. Za nadev najprej narežemo koromač na manjše kose in ga skuhamo v slani vodi (približno 20 minut). Ko je gotov, ga zmiksamo in odcedimo odvečno tekočino. Pinjole prepražimo na maslu in nasekljanem česnu, dokler se malce ne obarvajo. Zmiksamo jih in dodamo v rikoto. Dodamo še koromač in baziliko, po potrebi še dosolimo in zmešamo v gladko zmes. Postavimo v hladilnik.

3. Testo razvaljamo na trakove, približno 10 cm široke in 70 cm dolge, oziroma čim daljše. Razvaljamo jih na 2 mm debeline, saj bodo drugače ravioli predebeli. Najbolje je pri tem uporabljati mašino za testenine. 

4. Dresirno vrečko napolnimo z našim nadevom in ga nabrizgamo v kupčke po testu do polovice (glej sliko). Okoli njih s čopičem namažemo malo hladne vode, da se bo testo zalepilo. Drugo polovico traka prepognemo čez prvo, da pokrije kupčke, nato pa z modelčkom po okusu (jaz sem si izbrala modelček v obliki rožice) oblikujemo raviole. Vsakega posebej primemo, in postopoma v krogu iz njega iztiskamo zrak, da se ne bodo razprli v vodi. 

5. Ko so vsi ravioli pripravljeni, jih položimo v slano vodo, ki rahlo vre in jih kuhamo 1 minuto in 20 sekund za najboljši rezultat. Postrežemo tako, da jih prelijemo s stopljenim maslom, v katerega smo dodali začimbe po želji. :)

koromač skuhamo in zmiksamo

naredimo testo

popražimo pinjole na maslu in česnu ter jih zmiksamo ter dodamo rikoto in koromač

na trake iz testa dajemo nadev po kupčkih gor

prepognemo drugi del traka čez in z modelčki oblikujemo raviole

iztisnemo zrak, skuhamo in postrežemo!:)

dober tek! :)



četrtek, 1. oktober 2015

Fancy testenine

Tale recept je izvrsten za trenutke, ko morate navdušiti s kosilom, ampak nimate veliko časa. Jed izpade zelo okusna, elegantna in raznolika, dela pa sploh ni veliko. :)


Potrebujemo: (za 2 osebi)


  • 175 g testenin (jaz sem uporabila farfalle)
  • 2 bučki
  • 3 pesti sveže rukole
  • 1/2 čebule
  • 1 strok česna
  • malo sladke smetane
  • moko, jajce in drobtinice, zmešane z rožmarinom
  • rastlinsko olje za cvrenje
  • pest olupljenih pistacij in malo masla
  • sol, poper, olivno olje

Postopek:

1. V posodi zavremo osoljeno vodo in vanjo vržemo rukolo. Pustimo približno 1 minuto, nato pa jo odmaknemo z ognja, odcedimo in zmiksamo, da dobimo gladko teksturo. Odvečno vodo odcedimo.

2. Bučke olupimo in narežemo na manjše kockice (pustimo si le 4 kolobarje bučk za kasneje) ter jih prepražimo na olivnem olju, česnu in čebuli. Začinimo in počakamo, da se bučke omehčajo, med tem pa jih lahko rahlo zalivamo z vodo. Ko so pripravljene, dodamo spasirano rukolo in malo sladke smetane, ter vse skupaj še nekaj časa pustimo na ognju, da se poveže. 

3. Testenine skuhamo v skladu z navodili na embalaži.

4. Tiste 4 kolobarje bučk, ki smo si jih pustili na strani posolimo in jih spaniramo v posoljeni moki, jajcu in drobtinicah, katerim smo dodali rožmarin. Nato jih ocvremo v olju.

5. Pistacije zmeljemo in jih prepražimo na maslu ter jih posolimo.

6. V skledico damo testenine, zmešane z omako, po vrhu potresemo pistacije in priložimo še vsakemu 2 kolobarčka bučk. Pa dober tek! :)

rukolo blanširamo in zmiksamo

bučke narežemo in popražimo na čebuli in česnu

dodamo rukolo in sladko smetano

testenine damo v posodico, potresemo s pistacijami in dodamo kolobarčka