I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

ponedeljek, 19. oktober 2015

Kuhaona in sushi v Zagrebu

Za rojstni dan sem od staršev prejela dva bona za kuharske delavnice v Zagrebu. Kot nekateri že veste, je Zagreb moje rojstno mesto, zato se vsakič veselim vračanja v to mesto. Kuhaona je firma, ki organizira kuharske delavnice. Vsak torek in četrtek se odvija delavnica z drugačno tematiko oziroma z drugačno hrano. Od indijske, kitajske, tajske, japonske, pa vse do hrvaških tradicionalnih dobrot in še veliko več...Delavnice se nahajajo v samem središču Zagreba, le nekaj minut stran od glavnega trga bana Jelačića. Midva sva obiskala delavnico sushija, kjer nas je Vid Nikolić naučil ogromno. On že več kot 20 let dela kot šef kuhinje v restavracijah v Zagrebu in Rijeki, aktiven pa je tudi po svetu. Naučili smo se, kako pripraviti miso juho, nagiri sushi, hosomaki in urumaki. Dobili smo tudi ogromno koristnih nasvetov, ogromno novih veščin in se neverjetno zabavali. Ta delavnica naju je tako navdušila, da bova sigurno v prihodnosti še velikokrat obiskala Kuhaono.  


Za miso juho (za 1 liter) potrebujemo:

  • 100 g miso paste
  • 30 ml mirina
  • 10 g dashi koncentrata
  • 0,9 l vode
  • tofu, narezan na kockice
  • mlado čebulo, nasekljano
  • wakame alge
  • nekaj soya sosa
V loncu segrejemo vodo z dashijem, soya sosom in mirinom, da zavre, nato pa umaknemo z ognja in dodamo miso pasto. Če kasneje segrevamo, ne sme še enkrat zavreti, saj se potem miso pasta uniči. Postrežemo tako, da damo na dno posodice mlado čebulo, tofu in wakame alge, nato pa vse to prelijemo z juho. :)


Riž sa sushi je potrebno vedno približno 3-4x oprati v hladni vodi, da odstranimo škrob, nato pa ga skuhamo v skladu z navodili. Vmes ga nikoli ne mešamo. Ko je riž skuhan, ga ohladimo in prelijemo s kisom za sushi. Kis pripravimo tako, da zmešamo: (to je za 5 kg riža)

  • 1 liter riževega kisa
  • 700 g sladkorja
  • 150 ml mirina 
  • 65 g soli
Premešamo vse sestavine, mešamo, dokler se sladkor in sol ne stopita in segrejemo na 80°C. Nato pa to prelijemo čez riž, zmešamo in to je to. 

Nigiri sushi je najbolj preprost za izdelavo. Iz riža naredimo elipsaste kepice, nato pa jih obložimo z na tanko narezanim lososom, tuno ali pa z ebi kozicami. 



Hosomaki pripravimo tako, da v algo zavijemo riž, losos ali tuno, narezana na trakce, po želji še avokado in na palčke narezane kumare. 


Urumaki pa smo delali na dva načina, in sicer Californio in Philadelphio. Pri urumakiju gre za to, da je alga noter, riž pa je zunaj. Californio pripravimo tako, da zmešamo majonezo, wasabi pasto, malo soya sosa in sezamovo olje. Nato pa to namažemo na riž in dodamo tuno ali lososa, avokado in ostale stvari po želji. Posujemo s sezamom. Philadelphio pa pripravimo enako, le da namesto mase iz majoneze prpravimo maso iz philadelphia sira ter mu dodamo sok iz pol limone. Ostalo je enako, noter dodamo sestavine po želji. 

Vse skupaj postrežemo s soya sosom in wasabijem. :)

Torej, če ste navdušenci nad kuhanjem, vam Kuhaono močno priporočam, saj je neverjetna. Na njihovi spletni strani si lahko ogledate spored delavnic za določen mesec: www.kuhaona.com. Sedaj pa še nekaj utrinkov iz delavnice, nakatere fotke so moje, nakatere pa so bile objavljene na Facebooku Kuhaone.


Na koncu smo seveda vse degustirali in si vzeli še ogromno sushija za domov.

Vid nas je naučil, kako na pravilen način filirati lososa in tuno, kako odstraniti kosti in kako se ga najbolj pravilno reže.

Tom :)

<3


Vzdušje je bilo sproščeno in domače.

Vsi smo zainteresirano poslušali vse, kar nam je imel Vid za povedat.

mise en place

filiranje lososa

:)

sushija smo naredili še veliko več :D

za konec pa je Vid pripravil še tole umetnino. :)




Ni komentarjev:

Objavite komentar