I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

nedelja, 9. november 2014

Juha s pistacijami

Tale nenavadna juha je "izum" Iranskih Judov. Mene je prepričala, upam da bo tudi vas. Zaradi pomarančnega in limoninega soka in tudi zaradi drugih stvari ima zelo specifičen okus, zato to ni juha, katero bi si dali na krožnik in je pojedli veliko, ampak jo posrežemo v majhnih skodelicah, in sicer kot predjed oz. aperitiv. Ampak ravno ta majhna porcija jo naredi še bolj posebno in nenavadno. :) Posebej primerna je za "fancy" kosila ali večirjice ob druženju s prijatelji ali kaj podobnega. Pa dober tek!

Potrebujemo:
dober tek!
  • 200g olupljenih pistacij
  • ščep cvetov žafranike
  • 30g masla
  • 3 majhne čebule, nasekljane
  • 25 g ingverja, olupljenega in nasekljanega
  • 1 por, nasekljan
  • 2 žlički kumine
  • 700 ml piščančje osnove
  • 80 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • 1 žlico limoninega soka
  • sol, poper
  • kisla smetana za postrežbo
Postopek:

1. Pečico segrejemo na 180°C.

2. Zavremo malo vode in nekaj žlic vrele vode prelijemo čez cvetove žafranike ter pustimo približno pol ure, da se voda obarva zlato.

3. Pistacije razporedimo na pekač in jih pečemo približno 8 minut, da se malce popečejo, a pazimo, da jih ne zažgemo, če smo že odšteli toliko denarja za njih. ;)

4. V posodi razpustimo maslo, dodamo čebule, por, ingver, kumino, sol in veliko popra. Pustimo, da se praži, dokler se ne zmehča, nato pa dodamo piščančjo osnovo in pol tekočine žafranikinih cvetov. Pokrijemo posodo, zmanjšamo ogenj in pustimo, da vre približno 20 minut.

5. Nekaj (približno dobro pest) pistacij pustimo na strani za postrežbo, ostale pa zmeljemo v mešalniku skupaj s polovico juhe (lahko uporabimo tudi palični mešalnik). Mešamo, dokler ne nastane gladka zmes in prelijemo nazaj v drugo polovico juhe. 

6. Dodamo pomarančni in limonin sok, še malo pustimo na ognju in dodamo še malo soli in popra.

7. Postrežemo v majhnih skodelicah ali kozarcih, na vrh damo žličko kisle smetane in nekaj celih pitacij. Za "finiš" vsako juhico malce poškropimo s preostankom vode iz žafanikinih cvetov. In to je to! :)

sestavine


žafranika-cvet


prelijemo z vrelo vodo, da tekočina postane zlata


pistacije damo v pečico za 8 minut


na maslu popražimo čebule, por, ingver, kumino, sol in veliko popra 

prelijemo s piščančjo osnovo


pripravimo limonin in pomarančni sok


pistacije (ne vseh) damo v posodo


in jih "zmiksamo" s polovico juhe


dodamo jih v juho nato pa prilijemo še pomarančni in limonin sok


dodamo kislo smetano in cele pistacije ter žafranikin sok in dober tek! :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar