I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

nedelja, 14. junij 2015

Panna cotta s karameliziranimi jagodami

Panna cotta izvira iz Italije in je zelo enostavna in okusna sladica, ki jo lahko naredi prav vsak. Pomembno je, da jo naredimo vsaj nekaj ur preden jo nameravamo jesti, saj se mora v hladilniku hladiti vsaj 3-4 ure, da se strdi. Panna cotti sem dodala sveže karamelizirane jagode, ki dodajo sladici svežino. :)




Potrebujemo: (za 4 osebe)

  • 500 ml sladke smetane
  • 1 vrečko vanili sladkorja
  • 100 g sladkorja
  • 15 g želatine fix (v prahu)
  • 2 pesti jagod
  • še nekaj žlic sladkorja
  • še 2 žlički želatine fix




Postopek:

1. Jagode očistimo in narežemo na manjše kose. Na ponev damo nekaj žlic sladkorja in malo vode ter mešamo, dokler se ne naredi karamela. Nato v karamelo dodamo jagode in mešamo še nekaj časa, da se jagode napojijo s karamelo. Umaknemo z ognja, dodamo dve žlički želatine fix in z jagodami prekrijemo dna skodelic, v katere bomo dali panna cotto. Skodelice damo v hladilnik.

2. Na majhnem ognju segrejemo sladko smetano, v katero smo dodali sladkor in vanili sladkor. Neprestano mešamo, dokler se ne segreje do točke, ko zmes skoraj zavre, a še ne. V še toplo smetano dodamo želatino in mešamo, dokler se ne stopi. Zmes bo ostala tekoča, saj se strdi šele v hladilniku. Če so se jagode na dnu skodelic že dokaj strdile in lahko ostanejo nepremešane s smetano, jo nalijemo čez njih in damo v hladilnik za vsak nekaj ur. 

3. Postrežemo ohlajeno. :)


očistimo in narežemo jagode


naredimo karamelo


in dodamo jagode ter želatino fix


z jagodami napolnimo skodelice in damo v hladilnik


segrejemo smetano, sladkor in vanili sladkor ter dodamo želatino fix


napolnimo skodelice/kozarce do konca in damo v hladilnik za nekaj ur


postrežemo ohlajeno :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar