Potrebujemo: (za 2 osebi)
- 2x račje prsi
- sol, poper
- olje
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 1 žličko moke
- 1/2 skodelice piščančje jušne osnove
- 2 žlici masla
- 1 čebulo
- 2 žlici sladkorja
- 1/2 skodelice svežega pomarančnega soka
- grobo mlet čili
- 1/2 pesti mletih pistacij, 1/2 pesti mletih pinjolov
Postopek:
1. Račje prsi zarežemo na stranici, kjer je koža (glej sliko). Položimo jih v skledo in prelijemo z balzamičnim kisom ter posolimo in poporamo ter po želji dodamo še malce grobo mletega čilija, nato pa damo v hladilnik za vsaj pol ure. Na ponvi segrejemo malce olja in ko je vroče damo gor račja prsa brez omake, s stranjo, kjer je koža navzdol. Pečemo 8 minut, ne da bi obrnili, da se koža hrustljavo zapeče.
2. Medtem lahko pripravimo omako. V majhni skledi dobro zmešamo moko in malo piščančje osnove (1/4 skodelice). Nato pa na ponvi stopimo maslo, dodamo čebulo in pražimo približno 2 minuti. Dodamo še sladkor in mešamo, dokler se čebula ne karamelizira. Nato dodamo pomarančni sok, omako, s katero smo prej marinirali račko in drugo četrtino piščančje jušne osnove. Počakamo, da vse skupaj zavre in dodamo še piščančjo osnovo z moko ter mešamo na ognju, dokler se omaka ne zgosti.
3. Ko se račja koža hrustljavo zapeče, prsa obrnemo in pečemo še 3-5 minut, da bo "medium rare". Umaknemo iz ognja in počakamo 5 minut, da račka počiva. Nato pa jo narežemo na kolobarje, upamo, da smo jo spekli ravno prav in prelijemo z omako. Po želji jo lahko posujemo z zmletimi pistacijami in pinjoli.
4. Dober tek! :)
račja prsa zarežemo |
in jih prelijemo z balzamikom ter solimo, popramo in dodamo čili |
spečemo tako, da jih najprej zapečemo na strani, kjer je koža |
medtem zmeljemo pistacije, pinjole, jaz sem dodala še bučna semena |
pripravimo omako, narežemo račko in postrežemo! :) |
dober tek :D |
Ni komentarjev:
Objavite komentar