I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

petek, 19. junij 2015

Račja prsa s pomarančno omako

Račka in pomaranče so znana kombinacija. Zato sem se odločila, da poskusim sama ustvariti svojo pomarančno omako, ki se odločno poda k račjim prsim, s hrustljavo zapečeno skorjico. Zraven lahko postrežemo njoke, riž ali kaj podobnega. Jaz sem jo postregla z njoki, ki so nadevani s šparglji. :)


Potrebujemo: (za 2 osebi)

  • 2x račje prsi
  • sol, poper
  • olje
  • 4 žlice balzamičnega kisa
  • 1 žličko moke
  • 1/2 skodelice piščančje jušne osnove
  • 2 žlici masla
  • 1 čebulo
  • 2 žlici sladkorja
  • 1/2 skodelice svežega pomarančnega soka
  • grobo mlet čili
  • 1/2 pesti mletih pistacij, 1/2 pesti mletih pinjolov

Postopek:

1. Račje prsi zarežemo na stranici, kjer je koža (glej sliko). Položimo jih v skledo in prelijemo z balzamičnim kisom ter posolimo in poporamo ter po želji dodamo še malce grobo mletega čilija, nato pa damo v hladilnik za vsaj pol ure. Na ponvi segrejemo malce olja in ko je vroče damo gor račja prsa brez omake, s stranjo, kjer je koža navzdol. Pečemo 8 minut, ne da bi obrnili, da se koža hrustljavo zapeče. 

2. Medtem lahko pripravimo omako. V majhni skledi dobro zmešamo moko in malo piščančje osnove (1/4 skodelice). Nato pa na ponvi stopimo maslo, dodamo čebulo in pražimo približno 2 minuti. Dodamo še sladkor in mešamo, dokler se čebula ne karamelizira. Nato dodamo pomarančni sok, omako, s katero smo prej marinirali račko in drugo četrtino piščančje jušne osnove. Počakamo, da vse skupaj zavre in dodamo še piščančjo osnovo z moko ter mešamo na ognju, dokler se omaka ne zgosti. 

3. Ko se račja koža hrustljavo zapeče, prsa obrnemo in pečemo še 3-5 minut, da bo "medium rare". Umaknemo iz ognja in počakamo 5 minut, da račka počiva. Nato pa jo narežemo na kolobarje, upamo, da smo jo spekli ravno prav in prelijemo z omako. Po želji jo lahko posujemo z zmletimi pistacijami in pinjoli. 

4. Dober tek! :)

račja prsa zarežemo


in jih prelijemo z balzamikom ter solimo, popramo in dodamo čili


spečemo tako, da jih najprej zapečemo na strani, kjer je koža


medtem zmeljemo pistacije, pinjole, jaz sem dodala še bučna semena


pripravimo omako, narežemo račko in postrežemo! :)


dober tek :D



Ni komentarjev:

Objavite komentar