I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

nedelja, 30. avgust 2015

"Mesni valjušci" na starozagrebški način

Nekaterih tradicionalnih jedi ni treba spreminjati, saj so že takšne kot so popolne. Tale recept je odličen, lahko bi rekli, da je zagrebška klasika, zato se je znašel v vseh knjigah moje babice. Ker je ta jed tako tradicionalna, sem se odločila, da ji ne dodam svojega podpisa, ampak sem jo kar pustila takšno, kot je, z vami pa danes delim recept. Upam, da vam bo tako všeč, kot je meni.


Potrebujemo: (za 4 osebe)

  • 750 g mlete teletine
  • 150 g čebule in malo pora
  • sončnično olje (+ malo olivnega)
  • 100 g drobtinic
  • 400 ml sladke smetane
  • sol, poper in paprika v prahu
  • 200 g kisle smetane
  • 20 g masla



Postopek:

1. Na olivnem olju popražimo na drobno nasekljana čebulo in por. Ko postekleni, damo na stran in počakamo, da se ohladi. Ko se ohladi, zmešamo meso, čebulo in por, 70 g drobtinic in 200 ml sladke smetane. Dodamo še sol in poper ter dobro zmešamo v gladko zmes.

2. Iz mase oblikujemo približno 75 g težke "valjušce" (glej sliko). Vsakega posebej prekrijemo z drobtinicami in jih ocvremo v olju na vsaki strani, a samo malo, da sredica ostane surova. Položimo jih na papirnato brisačo, da se odvečna mast odstrani.

3. "Valjušce" zložimo v pekač, ki smo ga premazali z maslom, čez pa polijemo mešanico iz kisle smetane in tiste sladke smetane, ki nam je še ostala (še 200 ml) ter po potrebi še malo začinimo. Posujemo s papriko v prahu, s čilijem ali s čemerkoli, kar nam paše. Čez razporedimo lističe masla in pečemo na 180 °C 25 minut. Postrežemo ob pire krompirju. Dober tek! :)

popražimo čebulo in por

zmešamo čebulo in por z mesom, drobtinami in sladko smetano

oblikujemo valjušce in jih prekrijemo z drobtinicami

ocvremo..

zložimo v pekač..

prekrijemo s sladko in kislo smetano, čilijem in maslom ter damo v pečico

dober tek! :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar