I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

četrtek, 6. avgust 2015

Šnenokle ali snežne kepe

Ker sem se rodila v Zagrebu in ker imam večino družine še vedno tam, sem se odločila, da objavim tale tradicionalni zagrebški recept. Že od majhnega ga je moja mami pogosto naredila in vedno smo vsi bili enako navdušeni. Recept je preprost, ampak odličen! :)



Potrebujemo:


  • 5 jajc
  • 5 žlic sladkorja
  • 1 žlico moke
  • 1 l mleka
  • 1 strok vanilje








Postopek:

1. Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem in dodamo moko. Beljake stepemo v sneg, ko je že skoraj končan, mu dodamo eno žličko sladkorja in stepemo do konca.

2. V mleko damo strok vanilje in segrejemo, da mleko vpije okus. Nato pa mleko odmaknemo z ognja, odstranimo vaniljo in pričnemo z izdelavo kep. To storimo tako, da z žlico zajamemo sneg in ga damo v mleko. To ponovimo tolikokrat, da se posoda z mlekom zapolni s kepami, nato pa vrnemo posodo na ogenj samo na kratko, da prične vreti. Kepice hitro obrnemo na drugo stran ter jih čez nekaj sekund vzamemo ven in damo v neko globljo posodo. To ponavljamo toliko časa, dokler ne porabimo vsega snega.

3. V stepene rumenjake dodamo malce vročega mleka, dobro premešamo in nato rumenjake zlijemo v vroče mleko. Kuhamo na srednjem ognju približno 3-5 minut, oziroma dokler se krema ne zgosti. Medtem neprestano mešamo. 

4. Ko se krema malce ohladi, jo prelijemo čez snežne kepe in damo v hladilnik. Postrežemo dobro ohlajeno. :) Pa dober tek. 

rumenjake penasto stepemo s sladkorjem

naredimo sneg

pripravimo mleko in v njem skuhamo kepe

kepe položimo v posodo

in naredimo kremo iz mleka in rumenjakov

prelijemo, ohladimo in....

dober tek! :)

1 komentar: