I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

ponedeljek, 30. junij 2014

Mehiška koruzna juha

Ker je poletje in temperature ravno niso nizke, se nam pogosto prileže bolj lahkotno kosilo. Zato vam danes razkrivam odličen recept, ki sva ga sestavili skupaj z mami. Juha je nasitna in je lahko samostojni obrok, a sva si s Tomom danes vseeno zraven spekla še kruhke s sirom za na žar, da ne bova ostala lačna. In seveda tudi nisva... ;) Tole je recept za koruzno juho, ki sem jo prvič jedla v mehiški restavraciji Joe Penas, kasneje pa še neštetokrat, ker me je zares navdušila. Ko sva z mami sestavili tale recept sem bila presrečna, da se ne rabim več sprehoditi do Joe Penasa, da bi okusila tole vrhunsko juhico.

Potrebujemo: (za 3 osebe)
  • olivno olje
  • 2 mladi čebuli z zelenim delom vred
  • 1 korenina peteršilja
  • 1/4 gomolja zelene
  • 280g koruze (iz pločevinke, kuhane v sopari)
  • 1 liter piščančje osnove (1 liter vode in dve piščančji kocki)
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • brizg sladke smetane
  • sol, poper
  • sir za potresti čez (Jošt/Gauda, nariban)

Postopek:

1. Na olivnem olju prepražimo na kolobarčke narezani mladi čebuli, na kocke narezano korenino peteršilja in prav tako na kocke narezan gomolj zelene nato pa solimo in popramo.

2. Ko se zelena in peteršilj malce zmehčata, dodamo koruzo in počasi malo po malo zalivamo z vodo, a ne preveč. To delamo približno 10 minut, nato pa dolijemo osnovo, ki smo si jo pripravili (zavremo 1 liter vode, umaknemo iz ognja in noter vržemo 2 kocki piščančje osnove), potresemo z muškatnim oreščkom in kuhamo še naslednjih 10 minut.

3. Po 10 minutah odstavimo z ognja in zmešamo juho s paličnim mešalnikom, da v njej skoraj pa ni več večjih kosov zelenjave. Dodamo brizg sladke smetane in ponovno zavremo. Po potrebi še dosolimo ali dodamo še malo popra.

4. Na koncu juho potresemo z naribanim sirom, lahko že kar takoj, lahko pa postrežemo ob juhi, da si vsak lahko izbere koliko sira želi imeti v juhi. In...HOLA MEXICO!

Juha je zdaj pripravljena, lahko pa, tako kot sva si midva danes, zraven postrežemo še na ponvi popečene kruhke, začinjene z baziliko, na katere položimo popečen sir za na žar. Ta opcija je zelo dobrodošla, predvsem če po juhi ne nameravamo jesti še glavne jedi.

sestavine

mladi čebuli in zelena (danes nisem nikjer dobila peteršilja, zato sem naredila brez njega, vseeno dobro izpade)

popražimo

kuhamo 10 min

mešanje s paličnim mešalnikom

ker je vse boljše s sladko smetano ;)


omnjomnjom

Ni komentarjev:

Objavite komentar