I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

nedelja, 28. september 2014

Musaka

Musaka je ena tistih jedi, ki se pač vedno priležejo za kosilo. Tokrat smo si jo naredili na vrtu na morju in jo célo zmazali. Priprava je enostavna, a vzame nekaj časa. Ampak kdaj ga pa imamo, če ne poleti. ;) Vse sestavine smo vnaprej spekli/skuhali, ker se pri musaki pogosto zgodi, da ostane krompir surov, bučke pa spustijo preveč vode. :)


Potrebujemo: (za 5 oseb/1 pekač)
om njom njom

  • 1 čebulo, nasekljano
  • 1 strok česna, nasekljan
  • 2 bučki
  • 1 velik/2 mala melancana
  • 850g mletega mesa
  • sol, poper
  • nekaj ščepcev vegete
  • olivno olje
  • nekaj brizgov paradižnikovega koncentrata v tubi
  • mleto sladko papriko
  • 6 krompirjev
  • 2 pesti naribanega sira (Gaude/Jošta)
  • 3 žlice masla, 5 žlic moke in mleko za bešamel

Postopek:

1.Bučke olupimo in narežemo na kolobarje, melancane pa le narežemo na kolobarje. Oboje popečemo na olivnem olju in vmes solimo in popramo. Bučke lahko že vnaprej posolimo, da spustijo odvečno vodo. Damo na stran.

2. Čebulo in česen nasekljamo, popražimo na olivnem olju in dodamo meso. Solimo, popramo ter dodamo vegeto, paradižnikov koncentrat in sladko papriko. Pečemo, dokler meso ne postane zlatorjave barve, vmes lahko malce zalivamo, če postane preveč suho. Damo na stran.

3. Krompir olupimo in ga narežemo na kolobarje, ter ga damo v osoljeno vodo ter kuhamo približno 15 minut, da se skoraj do konca skuha. Odcedimo in damo na stran.

4. Za bešamel v posodi razpustimo maslo, dodamo moko in malce popražimo, nato pa počasi dodajamo mleko. Dodamo toliko mleka, da bešamel postane gost, a ne preveč. Vmes konstantno mešamo, da ne nastanejo grudice.

5. Sir naribamo in ga damo na stran.

6. Pekač premažemo z maslom in pričnemo z zlaganjem. Prvi sloj bodo krompirji, tako da jih razporedimo po dnu pekača. Nato čez njih prelijemo nekaj bešamela (ne celega!), čez pa zložimo bučke in melancane. Naslednji sloj bo meso, nato čez meso potresemo malo sira, naredimo še eno vrsto krompirja, prelijemo s preostalim bešamelom, čez pa potresemo še dobro pest sira.

7. Damo v pečico na približno 180°C in pečemo približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se sir in bešamel zlato zapečeta. :) Pa dober tek! :)



popražimo bučke in melancane


wuhuuu kuhamo zunaj :D


sestavine za praženje mesa


končano meso


krompirje skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo


naribamo sir


naredimo bešamel


in vse je pripravljeno na zlaganje!


po dnu razporedimo krompir, čez prelijemo bešamel


gor zložimo bučke in melancane


in mesooo :)


po vrhu zlijemo bešamel in potresemo sir ter damo v pečico


ta-daaa :))


lačni pogledi :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar