I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

četrtek, 2. oktober 2014

Sarajevske klepe

Zadnjič sem doma naletela na revijo, v kateri je bil članek o paru, ki ima svojo gostilno v Sarajevu. Zraven je bilo nekaj receptov, značilnih za to mesto in zato sem se odločila, da poskusim narediti sarajevske klepe. Ker nasplošno obožujem balkansko kuhinjo (kri ni voda :P), me je ta recept navdušil! :) Malce sem ga spremenila, a poanta recepta je dosežena. Klepe so kot nekakšni mesni ravioli, ki "plavajo" v kisli smetani. Če imate nekaj časa na razpolago, res priporočam, da poskusite tole božansko jed! :)


Okus Sarajeva :)

Potrebujemo: (za 4 osebe)

Za testo:

  • 1 jajce
  • 500g gladke moke
  • nekaj hladne vode
  • 3 ščepce soli
Za polnilo:
  • 400g mletega mesa (najboljše junetino, lahko tudi drugo)
  • 1 čebulo
  • strok česna
  • sol, poper
  • malo rdeče paprike v prahu
Za omako:
  • 4 dcl kisle smetane
  • strok česna
  • žlico sladke paprike v prahu
  • maslo za pekač+malo za popražit

Postopek:

1. Pečico segrejemo na 180 °C. Za testo damo vse sestavine (jajce, moko, vodo in sol) v posodo in zgnetemo. Pustimo stati 10 minut, nato razvaljamo na tanko (na približno 2mm) in narežemo na 4x4 cm velike kvadratke.

2. Na čebuli in česnu prepražimo meso, dodamo sol in poper ter papriko. Pražimo, dokler meso ne postane zlatorjave barve. 

3. Nato pričnemo z nadevanjem. V vsak kvadratek damo 1 žličko mesa in s prsti zalepimo. Vsak kvadrat zalepimo tako, da damo nasprotna si kota skupaj in nastane trikotnik (ne skrbet če ne nastanejo popolni trikotniki). Ko to naredimo, jih skuhamo v vreli osoljeni vodi, in sicer jih kuhamo, dokler ne priplavajo na vrh, če pa smo naredili malce debelejše testo, pa pustimo še minutko več.

4. Klepe odcedimo in jih popražimo na malo masla. Nato vzamemo nek globok pekač (ne rabi biti velik) in ga namažemo z maslom. klepe stresemo v pekač in jih prelijemo s kislo smetano, česnom in papriko v prahu. Pečemo 15-20 minut in to je to! :) In žiiiivjo Sarajevo! 


sestavine


zgnetemo testo


popražimo meso


razvaljamo in naredimo kvadratke


na vsak kvadratek žličko mesa


iiiin zalepimo


končni izdelek pred kuhanjem 


skuhamo v vreli osoljeni vodi


jih popražimo na maslu


damo v pekač in zalijemo s kislo smetano, papriko in česnom, spečemo


Ta-daa :))



Ni komentarjev:

Objavite komentar