I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

sreda, 30. julij 2014

Domači "motovunski" njoki

Trenutno se v Motovunu odvija filmski festival in naša tradicija je, da se odpravimo tja vsako leto. A letos se ga žal nismo udeležili. Zato pa sem se odločila, da v spomin na ta super festival objavim recept za njoke, ki jih tradicionalno jemo na terasi hotela v Motovunu, na vrhu hriba z razgledom na prelepo zeleno megličasto dolino. Ta recept seveda ni isti kot ga uporabljajo v hotelu, a to je moja verzija teh okusnih njokov. Ker so prebivalci Istre znani po tem, da svoje fuže, njoke in podobno izdelujejo sami, si v spomin na Motovun ne smemo privoščiti kupljenih njokov, ampak jih bomo danes izdelali kar sami.. ;) Omaka pa bo sirova, s pršutom, rukolo, pinjoli...

Hello Motovun!
Potrebujemo:

       Za njoke: (za 5 oseb)
  • 1kg krompirja
  • približno 400g moke, dodajamo po občutku
  • 2 žlici masla
  • 3 jajca
  • sol
  • olje


Postopek:


1. Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in ga skuhamo v osoljeni vodi (cca 20 minut). Ko je skuhan, iz njega naredimo pire.

2. Ko se pire malce ohladi (postane mlačen), dodamo jajca, maslo in sol ter vse skupaj premešamo.

3. Dodamo še moko in zgnetemo v precej trdo testo. Iz testa naredimo "štruce", katere narežemo na kose, da dobimo obliko njokov. Pri tem moramo paziti, da kosi niso preveč veliki, saj v vodi še dodatno narastejo. Tudi če njokov nastane preveč, jih lahko zamrznemo in uporabimo kdaj drugič.

4. Skuhamo v vreli osoljeni vodi, kateri smo dodali par kapljic olja, da se njoki ne sprimejo. Pustimo vreti 10 minut. Preden jih precedimo, obvezno poskusimo, ali so že dovolj kuhani.

5. Ko so dovolj kuhani, jih s cedilom precedimo, prelijemo z mrzlo vodo, da se nehajo kuhati in njoki so narejeni! :)


skuhamo krompir
 
naredimo pire


dodamo maslo, jajca in sol


dodamo moko


tako naj izgleda testo


narežemo v obliko njokov (tej so preveliki, dala sva jih še na pol)


njokci

Za omako: (za 4-5 oseb)

  • 70g pinjolov (jedrc pinje)
  • 2 pora
  • 50g pršuta (v rezinah)
  • 120g sira (Jošt, Gauda), naribanega
  • olivno olje
  • sol, poper
  • žlica masla
  • 0,5l sladke smetane
  • 2 pesti rukole
  • malo muškatnega oreščka
Postopek:

1. Na olivnem olju popražimo por. Ko se por malo prepraži, dodamo pršut, pinjole ter popopramo in posolimo nato pražimo še nekaj minut. Čisto na koncu ugasnemo ogenj in dodamo še rukolo, da se malo poleže, a ne preveč.

2. V lončku na ognju stopimo maslo in nanj vržemo sir. Ko se sir stopi, dodamo sladko smetano in mešamo na majhnem ognju, da nastane homogena zmes. Dodamo še sol, poper in malo muškatnega oreščka.

3. Sirovo omako zlijemo na ponev in zmešamo s porom, pinjoli, pršutom itd.

4. Na koncu na ponev damo še njoke, in premešamo.

5. Uživajte v "Motovunu"! :D


najbolje si je vse vnaprej pripraviti, da kasneje ne hitimo

popražimo por, pršut in pinjole, na koncu dodamo rukolo

stopimo sir in dodamo smetano

zmešamo s stvarmi v ponvi

zmešamo še vse skupaj z njoki

dober tek! :D





Ni komentarjev:

Objavite komentar