Hello Motovun! |
Za njoke: (za 5 oseb)
- 1kg krompirja
- približno 400g moke, dodajamo po občutku
- 2 žlici masla
- 3 jajca
- sol
- olje
Postopek:
1. Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in ga skuhamo v osoljeni vodi (cca 20 minut). Ko je skuhan, iz njega naredimo pire.
2. Ko se pire malce ohladi (postane mlačen), dodamo jajca, maslo in sol ter vse skupaj premešamo.
3. Dodamo še moko in zgnetemo v precej trdo testo. Iz testa naredimo "štruce", katere narežemo na kose, da dobimo obliko njokov. Pri tem moramo paziti, da kosi niso preveč veliki, saj v vodi še dodatno narastejo. Tudi če njokov nastane preveč, jih lahko zamrznemo in uporabimo kdaj drugič.
4. Skuhamo v vreli osoljeni vodi, kateri smo dodali par kapljic olja, da se njoki ne sprimejo. Pustimo vreti 10 minut. Preden jih precedimo, obvezno poskusimo, ali so že dovolj kuhani.
5. Ko so dovolj kuhani, jih s cedilom precedimo, prelijemo z mrzlo vodo, da se nehajo kuhati in njoki so narejeni! :)
skuhamo krompir |
naredimo pire |
dodamo maslo, jajca in sol |
dodamo moko |
tako naj izgleda testo |
narežemo v obliko njokov (tej so preveliki, dala sva jih še na pol) |
njokci |
Za omako: (za 4-5 oseb)
- 70g pinjolov (jedrc pinje)
- 2 pora
- 50g pršuta (v rezinah)
- 120g sira (Jošt, Gauda), naribanega
- olivno olje
- sol, poper
- žlica masla
- 0,5l sladke smetane
- 2 pesti rukole
- malo muškatnega oreščka
1. Na olivnem olju popražimo por. Ko se por malo prepraži, dodamo pršut, pinjole ter popopramo in posolimo nato pražimo še nekaj minut. Čisto na koncu ugasnemo ogenj in dodamo še rukolo, da se malo poleže, a ne preveč.
2. V lončku na ognju stopimo maslo in nanj vržemo sir. Ko se sir stopi, dodamo sladko smetano in mešamo na majhnem ognju, da nastane homogena zmes. Dodamo še sol, poper in malo muškatnega oreščka.
3. Sirovo omako zlijemo na ponev in zmešamo s porom, pinjoli, pršutom itd.
4. Na koncu na ponev damo še njoke, in premešamo.
5. Uživajte v "Motovunu"! :D
najbolje si je vse vnaprej pripraviti, da kasneje ne hitimo |
popražimo por, pršut in pinjole, na koncu dodamo rukolo |
stopimo sir in dodamo smetano |
zmešamo s stvarmi v ponvi |
zmešamo še vse skupaj z njoki |
dober tek! :D |
Ni komentarjev:
Objavite komentar