I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food.

torek, 5. avgust 2014

Crema catalana

Crema catalana je zelo okusna sladica, ki izvira iz Španije. Mnogi jo zamešajo s francosko sladico "crème brulée", a se razlikujta, saj crema catalana vsebuje lupinico pomaranče in limone ter cimet. Razlikujeta pa se tudi po tem, da se crema catalana shladi preden jo postrežemo, medtem ko se crème brulée poje topel. Pravijo, da so cremo catalano izumili židovski prebivalci Katalonije, a se je, razumem zakaj, zelo hitro razširila po celotni Španiji in kasneje po celem svetu. Najboljša stvar pa je, da to sladico lahko naredimo vnaprej in jo le pustimo v hladilniku.  :)


Potrebujemo: (za 6 kremic)
  • 6 rumenjakov
  • 120 g sladkorja
  • 3 dcl mleka
  • 2 žlici škrobne moke (Gustina)
  • 3,5 dcl sladke smetane
  • naribano lupinico 1 limone
  • naribano lupinico 1 pomaranče
  • 1 stebelce cimeta (ali 1/2 žličke cimeta v prahu)
  • 2 žlici rjavega sladkorja (za po vrhu)



Postopek:

1. Penasto stepemo rumenjake in sladkor.

2. Od mleka odmerimo 3 žlice in jih razmešamo s škrobno moko. Mleko s škrobom dodamo k rumenjakom in še to malo stepemo.

3. Preostalo mleko skupaj s smetano segrejemo ter med kuhanjem dodamo lupinici in cimet, da se okusi povežejo.

4. Rumenjakom prilivamo segreto odišavljeno mleko, nato pa vse skupaj pristavimo na ogenj in mešamo, dokler se ne zgosti (podobno kot puding).

5. Malce precedimo 8zaradi lupinic, cimeta, morebitnih grudic...) in nalijemo v majhne posodice. Ohladimo.

6. Po vrhu kremice potresemo s sladkorjem in jih damo za recimo 5 minut v pečico na program "grill", da se sladkor stopi in karamelizira. Tako dobimo to značilno trdo zgornjo plast teh kremic.

7. Ponovno ohladimo in jih postavimo v hladilnik, dokler jih ne postrežemo. :)



sestavine
 

stepemo rumenjake in sladkor
 

škrob zmešamo z mlekom
 

segrevamo ob mešanju
 

ko se zgosti, ugasnemo ogenj
 

napolnimo posodice
 

potresemo s sladkorjem, damo v pečico, ohladimo in ta-daaa!

2 komentarja: