Poletje je čas za žur. In ne vem zakaj, ampak vsakič po "prežurani" noči dobim zjutraj neko hrepenenje po spomladanskih zavitkih iz kitajske restavracije. In ravno ta moja nenavadna tradicija me je pripeljala do ideje, da si lahko spomladanske zavitke naredim sama doma, namesto da se vsakič odpravim v eno in isto kitajsko restavracijo. In danes z vami delim tale domači recept... ;)
|
nǐ hǎo! |
Potrebujemo: (za približno 30 majhnih zavitkov)
- zavitek tankega vlečenega testa (v roli)
- 200g mletega mesa (lahko tudi brez mesa, po želji)
- 1 velik por
- malo kitajskega zelja
- 2 velika korenčka
- 1 mlada čebula
- 1/3 400-gramske konzerve kalčkov
- 1 žlica bambusovih vršičkov (iz konzerve)
- 1 žlica soy sosa
- 1 žlička rjavega sladkorja
- olje (za cvrtje)
- 4 žličke gustina in 5 žličk vode-za "lepilo"
- malo moke (le za pomokati površino)
- sol
Postopek:
1. Por in mlado čebulo narežemo, vključno z zelenim delom. Korenčka narežemo na približno 7 cm dolge trakove, ki so zelo ozki (kot na sliki). Bambusove vršičke malce narežemo, le toliko da niso kosi preveliki.
2. Na woku segrejemo malo olja in prepražimo por, mlado čebulo in korenje. Po približno pol minute (po želji) dodamo še meso. Vse skupaj pražimo dobro minuto, da se meso speče, nato pa v wok dodamo še kalčke, kitajsko zelje in bambusove vršičke, čez pa prelijemo žlico soja sosa, sol in sladkor. Še malce popražimo in ohladimo. Če je v woku kaj tekočine, odcedimo.
3. Testo narežemo na kvadrate (približno 20x20cm), nato pa te kvadrate razpolovimo, da dobimo trikotnike. Zavitek naredimo tako, da vzamemo en trikotnik testa, ga obrnemo z vrhom navzgor in ob spodnjo stranico samo na sredino položimo nadev. Zavijemo "en krog", nato testo na levi in desni prepognemo navznoter in zavijamo do konca. Ko zavijemo, zalepimo z zmešanim gustinom in vodo in položimo na pomokano površino, obrnjene tako, da je zalepljena stran na dnu. Tako naredimo vsak zavitek posebej. (Poglejte slike, si bo lažje predstavljati :D)
4. Olje segrejemo v očiščenem woku in vanj položimo zavitke. Pečemo 2-3 minute, da se zlato zapečejo, vmes jih obračamo. Ko so gotovi, jih popivnamo s prtičkom, da ne bodo preveč mastni.
5. Dober tek! :)
|
sestavine |
|
popražimo por, mlado čebulo in korenje |
|
dodamo vse ostalo |
|
odcedimo |
|
testo narežemo na trikotnike (hvala demonstratorju Tomu <3 ) |
|
nadev postavimo ob spodnjo stranico |
|
enkrat zavijemo |
|
prepognemo kotičke in zavijemo do konca |
|
zavitki pred cvrtjem |
|
ocvremo |
|
super so s to omako, ki je prav narejena za spomladanske zavitke |
|
končano in postreženo z omakico |
Ni komentarjev:
Objavite komentar